Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2012 17:54 - Пиене на вино за начинаещи
Автор: villayambol Категория: Други   
Прочетен: 2075 Коментари: 0 Гласове:
3




Вкуса към виното се придобива постепенно и за начинаещите винаги е леко притеснително. Но както и да е, веднъж придобиете ли вкус към тези неща, никога няма да погледнет назад. Въпреки това, за да се насладите на пиенето на виното трябва да научите всички тънкости, които участват в него. В противен случай, може да се окажете смутен сред други опитни хора, за пиене на вино. Подобно на японската култура чай, процеса на пиене на вино също е изкуство. И като истински любител на изкуството трябва да може да идентифицирате и оцените неговите фини нюанси. Още от избора на правилната бутилка за съответното вино, до температурата при която се сервира, за да се насладите на пиенето му, показва любовта към пиенето му. За начинаещите, научаването на всичко за етикета на пиене на вино, може да бъде доста сериозна задача, но след като научите всички малки нещица, ще може спокойно да се изправите срещу всички ценители на напитката без никакво притеснение. Въпреки това, във всички тези норми и формалности, не забравяйте основните истина за пиене на вино. Трябва да му се насладите. Така че, когато тръгнете по този път, преди всичко трябва да култивирате вкуса, а останалата част скоро ще го последва. Само тогава когато заобичате  вино, ще успеете да развиете инстинкт за това как и кое вино да поднесете на приятелите си.  Ако искате да научите повече за това, продължавайте да четете
J
 
Съвети за пиене на вино за начинаещи

Аксесоари за кухнята
    - Вино украшения – Използвайте ги при големи събирания и партита. Те са малко прикачените украшения, които са фиксирани на различни чаши за вино, за да се определи, която чаша на кого е.
    - Гривни за винени чаши - Тези са доста подобни на Вино Украшенията, но те са по-сложни и декоративни, тъй като могат да бъдат увити около стеблата на чашите за вино.
   -  Кутийка за съхранение на стъклени чаши - Те се използват за съхранение на чаши за вино по време на пътуване или преместване.
   -  Рафт за вино - Използват за съхранение и представяне на бутилки вино.
   - Тирбушон – Използват се за отваряне на бутилки вино, затворени с коркова тапа.
   - Вино охладители - Съхранява виното, охладено в правилната температура за сервиране.
  -  Вино гарафи/декантер – Стъклен съд, в който се изсипва цялата бутилка вино, за премахване на утайката, да се улесни наливането, а също и да се аерира виното.

Сервиране на виното
    - Температурата с която се сервира виното е от изключителна важност.
    - Различните сортове вино трябва да бъдат сервирани с различни температури, за да  се запази аромата и вкуса.
    - Преди да сервирате виното трябва да е престояло поне 35 минути в хладилника, за да изстине.

Как да се декантира/прелива вино
    - По-добре е да се преливат вина, които имат много утайка. Старите вина трябва да се декантира, тъй като понякога те съдържат прахови частици.
    - За да се декантира виното, трябва първо да се разклати бутилката, за да се утаят седиментите.
   -  След това задръжте бутилката неподвижна, докато утайката се оцеди на дъното.
   - Времето, което трябва да съхраняват бутилката в покой зависи от вида на утайката, но той трябва да бъде най-малко две седмици или повече.
   - След като утайката се е утаила, е време да го излее в гарафа.
   -  Дръжте бутилката изправена, без да накланяне и след това извадете корка. Избършете ръба с кърпа и дръжте бутилката на нивото на очите. Поднесете гарафата до гърлото на бутилката и след това наклонете бутилката бавно, изсипвайте виното непрекъснато, на един дъх. Спрете да наливате в момента в който утайката достигне до гърлото на бутилката.

Как да пием вино
   - Първо премахнете корка и помиришете, за да се открият всякакви евентуални неприятни аромати. По този начин можете да разберете, ако виното е повредено или не.
   - Декантирайте виното, ако има някаква утайка.
   -  Изсипете виното в чаша за вино и го оставете да престои за момент. Това позволява на виното да диша, така че да усетите ароматите.
   - Приближете чашата към носа и дълбоко вдишвайте аромата. Ароматът на виното определя вкус му.
  -  Сега, отпийте една глътка и я разходете из езика си, за да усетите различните вкусове. След това пийте бавно, за да изпитате различните вкусове.
   - За да пиете вино, винаги използвайте стълбовидна чаша, за да се предотврати затоплянето на виното от ръката ви.

 

И не забравяйте, че хубавото вино започва и завършва с усмивка!




Гласувай:
3



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: villayambol
Категория: Други
Прочетен: 11396
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930